Voor onze laatste woensdagse studiereis trokken we naar de Middellandse Zee, meer bepaald Caesarea Maritima of Caesarea aan de Zee. Twee figuren zijn daar voor ons heel belangrijk.
Herodes de Grote, die net vóór Jezus' geboorte stierf, bouwde ook daar een enorm complex: een theater (foto), burcht, aquaduct (foto), paardenrenbaan en een voor die tijd grote haven, die 100 schepen voor anker kon laten gaan. Zoals je ziet wordt het theater nog steeds gebruikt. Vandaag om een reeks officieren van het leger te huldigen. Rechts boven zie je de zee: het publiek heeft inderdaad de zee als decor en bovendien hielp de westenwind om het gesprokene tot bij het publiek te brengen. Op de tweede foto zie je de ruïne van het groot zwembad, dat in de burcht was geïntegreerd. Wat heeft die man gebouwd! Het is namelijk dezelfde als van Massada en het Herodion en nog een reeks andere burchten. In deze haven paste hij een voor die tijd nieuwe techniek toe: men had namelijk een samenstelling ontdenkt, die onder water hard werd! Dus een soort cement voor onder water. Daarvoor werden vanuit Italië vele tonnen lava-asse aangevoerd. Op die manier bouwde Herodes de Grote onderwatergolfbrekers, zodat de schepen in de haven geen last hadden van de golven.
Toen Paulus in Jeruzalem gevangen genomen was, werd hij naar Caesarea gebracht. Daar beriep hij zich op zijn Romeins burgerschap en wenste door de keizer zelf geoordeeld te worden. Dat werd hem te Caesarea toegestaan. En dus vertrok hij daar voor zijn laatste reis, naar Rome, waar hij desondanks toch gedood werd. De man die de eindbeslissing moest nemen om hem wel of niet naar Rome te sturen, beschuldigde Paulus wel van een poging om ook van hem een christen te maken...
Bij een mooie temperatuur van ongeveer 27° namen de meesten na de picnic nog een frisse duik in de zee. Zo heb ik hier in vier zeeën gezwommen: de Middellandse, de Dode, de Rode en die van Galilea. Alleen vandaag waren er echte golven, wat zo plezierig was!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten