Gisteren vergat ik de terroristjes te vermelden: kinderen die de toren van andere kinderen bombardeerder, tot er nog enkel 'point zero' over bleef... En vandaag was het nóg warmer dan gisteren!
De rondleiding in het paleis van Lateranen was indrukwekkend. Daar leefden de pausen vanaf keizer Constantijn tot ze naar Avignon verbannen werden, zowat acht eeuwen. De aankleding is echter van latere datum. We zagen er prachtige Franse wandtapijten, marmeren vloeren (elke zaal anders), schilderijen, kleren, meubels... Ook het boek van 1929 met de handtekeningen van onder andere Mussolini en de toenmalige paus met het akkoord omtrent Vaticaanstad. De gids was heel goed. Meteen deed ik ook de heilige trap met een gebed voor elk van de 28 treden, vooral vooral al degenen die mij in deze 'Roomse periode' hun lijden hebben gemeld.
De Academia Belgica was een grote flop: slecht onthaal en de mooiste kunstwerken, enkele prachtige wandtapijten van Vlaamse makelij waren nauwelijks zichtbaar door... houten wanden die tot op een meter van de tapijten staan... "Arm België" moeten bezoekers denken als ze daar binnen komen. Jammer!
Het paleis van Pamphilj was dan weer een hoogvlieger. Grote kunstenaars als Caravaggio, Breughel en andere Vlaamse kunstenaars zijn werkelijk oogverblindend mooi. Het paleis herbergt zowat 400 werken in een barok decor, met een gratis audiogids. De Vlamingen worden er hoog geprezen! Om fier op te zijn.
In de indrukwekkende Jezuëtenkerk Sint-Ignatius ging ik aan het graf van onze Vlaamse heilige Johannes Berghmans bidden voor onze Vlaamse salesiaanse provincie, van wie hij de patroon is.
Nog meer Caravaggio in de kerk van de Fransen. Mattheüs is er het hoofdthema. Hemels mooi. Ook op de Piazza del Popolo ging ik nog enkele schitterende werken bewonderen.
Per toeval botste ik op een tentoonstelling van een dertigtal Griekse ikonen, met zeer veel goud, maar hemels schoon! Het thema van de tentoonstelling 'Zoals in de hemel' is inderdaad terecht. 'Zo ook op aarde': in deze uitermate christelijke kunst raken hemel en aarde elkaar!
Ik eindigde in het mausoleum dat keizer Constantijn liet bouwen voor zijn twee dochters Constanza en Helena. Ook hier passeerden Vlamingen. 'De Bentvueghels' 500 van onze kunstenaars, rondden tussen 1620 en 1720 hier hun wilde inwijdingsfeesten af, met Bacchus als god. In twee muren kerfden ze hun namen en bijnamen, nog steeds heel duidelijk leesbaar, zoals een zekere 'Van Brussel'. Het was zo erg dat paus Clemens XI deze 'feesten', zeg maar orgieën, verbood. Dus ook ontgroening en graffiti zijn van alle tijden.
En nu nog twee keer slapen...
maandag 22 december 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten