maandag 13 oktober 2008

Zelfstandig studeren

De tweede week van de lessen is begonnen. Tijd om een eerste aspect van de didactiek te beschrijven. De professoren goochelen graag met het begrip 'Bologna'. Dat staat voor de Europese richtlijnen voor het hoger onderwijs, zodat men in de verschillende Europese landen de diploma's kan vergelijken en valoriseren. Voor sollicitaties, aanwervingen, benoemingen, loonbepalingen... is dat natuurlijk uiterst belangrijk. Er is immers veel beweging in Europa, ook van gediplomeerden.

Welnu, Bologna heeft ook iets gezegd over de didactiek, onder andere over de verhouding tussen het aantal uren lesvolgen en het werk dat de proffen moeten meegeven om buiten de lessen te doen. Iedere prof heeft reeds de eerste les werk opgegeven. Altijd valt er wel iets te lezen, samen te vatten en daarna te beschrijven. Ze spreken wel over tien regels als eindproduct, maar dat is een hele opgave, als je dat in een andere taal moet doen. Vandaag heb ik mijn eerste 'huiswerk' doorgemaild naar een professor en het tweede is voor 60 % klaar.

Ik weet uit mijn ervaring als leraar en als godsdienstinspecteur dat mensen slechts 20 % onthouden van wat ze horen (een prof die in de les uitleg geeft), maar 80 % van wat ze zelf opzoeken en verwerken. Het is dus een goede zaak. En ik leer mijn Italiaans, zowel passief als actief.

Ik heb me overigens vandaag niet ingeschreven voor verdere lessen Italiaans. Men gaat immers maar tot het niveau 1b, dat ik gevolgd heb, en waarover ik examen heb afgelegd. Enerzijds jammer, anderzijds kan ik mijn tijd dan weer meer gebruiken voor het studiewerk waarvoor ik hoofdzakelijk naar hier gekomen ben.

1 opmerking:

Anoniem zei

Succes met de studie. De ervaring leert dat dergelijke inspanning veel deugd kan doen en veel voldoening geeft, nadien.
Een Taizé-Brussel-nieuwtje; de voorbereidingen worden steeds concreter. Vanavond weerom een vergadering voor de kapel te Rijmenam en omliggende parochies. Ook bij ons wordt het platform tot verbroedering gecreëerd.

Hartelijke groetjes,

Cindy