dinsdag 10 februari 2009

Wereldoorlog I - Zionisme



Gisterenavond om 20 uur kwam onze professor voor het Marcusevangelie een video voorstellen omtrent één vraag: "Wat is de relatie tussen de historische feiten en de bijbelse verhalen?" In de praktijk krijgt de archeologie een doorslaggevende plaats in deze zoektocht. Het resultaat is echter bedroevend. Van de eerste duizend jaar zijn er gewoon geen historische bewijzen. Maar dat wil niet zeggen dat de feiten niet zouden kloppen. Er zijn dan ook vele meningen. De maximalisten zeggen dat we de verhalen uit de Bijbel mogen geloven zolang er geen tegenbewijzen zijn. De minimalisten zeggen dat de verhalen niet historisch zijn omdat er geen bewijzen gevonden worden. Dezen beweren dan ook dat er zelfs nooit een koning David zou geweest zijn. En uiteraard alle meningen daartussenin. Onze joodse leraar zei het al de eerste dag: "Er is geen historische evidentie voor de bijbelse verhalen van het begin van het jodendom, maar dat wil niet zeggen dat de verhalen niet evident zouden zijn".
Op de foto's zie je één van de prachtige voorwerpen die we in ons klaslokaal kunnen bewonderen. Het gaat over hetzelfde voorwerpje, dat niet zo heel groot is. Het Boek is voor joden héél, héél belangrijk. Heilig. Het Boek, zeg maar de Pentateuch, is nu juist dé basis, die verklaart waarom joden zijn wat ze zijn.
Dat brengt me vanzelf naar onze les van deze morgen. We begonnen met de kruisvaarders die hier een eeuw de plak kwamen zwaaien. En het eindigde met het zionisme: het verlangen van een deel van de joden - sinds de 19° eeuw - om een vaderland te hebben en de religieuze, sociale en politieke pogingen om dat land ook daadwerkelijk te krijgen. Uiteraard kwam het Heilig Land in aanmerking, maar ook Oeganda werd genoemd. We zagen hoe Groot-Brittanie en Frankrijk tijdens de eerste Wereldoorlog en er onmiddellijk na deze regio verdeelden. En hoe ze het probleem van wat toen Palestina werd genoemd en nu Israel mede veroorzaakten. Op een zeker moment noemden de Arabieren in dit land zich Palestijnen, maar ook de joden die hier woonden of wilden komen wonen noemden zich Palestijnen. Meer en meer begrijpen we waarom er hier zoveel problemen zijn en waarom ze onlosopbaar zijn. Benieuwd wat onze joodse leraar donderdag zal zeggen over de uitslag van de verkiezingen van vandaag en de mogelijke gevolgen voor de directe toekomst. De komende nacht vertaalt hij heel wat commentaren voor de media.
Vandaag is het werkelijk barslecht weer: koud, wind, regen. Een dag om binnen te blijven en wat kamerwerk te doen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dag Eric,

Die bijbelstudie boeit me en is meteen een opfrissing van het geheugen. Wellicht zullen er steeds 'vraagtekens' blijven . Eén ding is zeker : het verhaal van God met de mens mocht zijn neerslag krijgen in de Bijbel en dit is op zich een bewijs van een diepe waarheid.

Wat het weer betreft, troost je ... hier is het net hetzelfde : koud , regen en veel wind !

Groeten,
Lieve

Kris zei

Gisteren kwamen wij samen voor het Leerhuis - een maandelijks exegetisch moment, telkens bij iemand thuis en geleid door onze mede-parochiaan en godsdienstinspecteur Fons Uytterhoeven. Het ging over Genesis 18-23, de verhalen van Abraham, Lot en Isaac. Zeer zware literatuur en niet bepaald "schools materiaal" - vooral daar in Sodom. Openbaring voor mij: Genesis 23: dat leest als een ontariële akte van bezit - Abraham die een grot enb een akker koopt en zo (voor het eerst) territorium verwerft nabij ... Hebron. Hoe actueel is deze tekst niet? Alhoewel hij vandaag wellicht vooral ideologisch wordt gebruikt...