Het is een drukke dag geworden, maar alweer een topdag! Met zeven van onze bijbelgroep gingen we eerst naar de eucharistie in de Rozenkranskerk. De voorganger was een salesiaan. Er waren veel jongeren, praktisch allemaal Filippino's. Een goed koortje en veel betrokkenheid. Voor de zegen mochten allen die in maart verjaren naar voren komen en kregen een bijzondere zegen voor het komende jaar en een tekstrolletje. Na de viering was er lekkere macaronisoep met een koekje.
Toen namen we deel aan een bezoek aan de Knesset (foto 1) van een uur. Een jeugdige gids onthaalde ons hartelijk en liet ons eerst een filmpje zien over het ontstaan, de grote figuren die er geweest zijn... Dan direct naar het parlementsgedeelte met de 120 zetels. Er was geen zitting. Zijn uitleg was bijzonder helder en boeiend. Hij toonde ons toen de officiële receptieruimte voor als de grote heren en dames komen: de Chagallzaal. Er hangen drie enorme wandtapijten: één over het verleden, één over het heden en één over de toekomst. Hij verzorgde er ook een prachtige mozaïekwand. Ook over Chagall en deze kunstwerken kregen we zinvolle uitleg. De gids toonde ons het officiële document van de verklaring van de Israëlische staat. Dit document vervangt zowat een grondwet, want die hebben ze niet, ofschoon ze zich democratisch noemen. De rondleiding eindigde bij het laatste kunstwerk: een moderne minorah (zevenarmige kandelaar), maar de kaarsen zijn vervangen door de zeven hoofdvruchten van het land. Natuurlijk vind je op vele plaatsen in dit Israëlisch politiek centrum die minorah terug.
Op een halve kilometer van daar ligt het Boekschrijn. Er zijn drie belangrijke componenten voor gewone bezoekers als wij. Er is een prachtige openluchtmaquette van Jeruzalem ten tijde van de tweede tempel. Op foto 3 zie je een overzicht. De maquette is ongeveer 40 m op 40 m. Op foto 2 zie je de vier ruimtes in het midden van het tempelplein en daarachter het Heiligste der Heilige(het hoogste vierkant gebouw) , waarin elk jaar slechts één persoon éénmaal mocht binnengaan: de hogepriester, bij loting bepaald. Ik las net in het fameuze boek over de getallen in de Bijbel over de betekenis van elk onderdeel. Met deze maquette kunnen we ons een zeer goed beeld vormen van hoe het geweest is.
En dan iets waar ik al lang naar uitgekeken had. Het Boekschrijn. Dames en Heren, er zijn drie grote godsdiensten van het Boek, waarvan het jodendom de oudste is. Van al die boeken was de oudste bewaarde kopie van het OT lange tijd van de 10° eeuw. Tot half de 20° eeuw de Dode-Zeerollen of de rollen van Qumran bij toeval gevonden zijn. Kopieën van wat wij het OT noemen van 100 jaar voor Christus tot einde de eerste eeuw. En wel het hele OT!!! Dàt was een archeologische vondst, zoals er weinig zijn. Welnu, diè rollen worden dààr bewaard en je kan ze bekijken! De uitleg is degelijk en helpt de waarde en het belang ervan in te zien. Ik dierf bijna niet ademen bij het besef wat ik mocht aanschouwen. Ze zijn in een prachtig gebouw opgeborgen. Je ziet op de 4° foto het dak in de vorm van het deksel van de aarden potten waarin ze gevonden zijn. Binnenin voel je je inderdaad als een rol in zo'n vaas zitten. Een architectonisch hoogstandje.
De derde component bestaat uit een aantal kunstwerken in open lucht. We hebben er enkele van bekeken en waren toen moe en keerden vol vreugde terug naar hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten